Facebook’ta ne tür içeriklere reklam veremiyoruz?
Öncelikle Facebook reklamları konusunda bir kaç istatistik paylaşmak istiyorum. Daha sonra asıl konumuz olan yasaklı reklamlara geçiş yapacağız.
Facebook kullanıcı sayısı 2,23 milyar olan bir sosyal ağ… Bu kadar üyenin olduğu bir alanda kazançtan bahsetmemek olmaz. Bu yılın ikinci çeyreğinde net karı, geçen senenin aynı dönemine göre, yaklaşık yüzde 31 artış gösterdi. Şirket, 2017’nin nisan-haziran döneminde 3,89 milyar dolar net kar elde etmişti.
Bildiğiniz üzere Facebook’a üye olmak için herhangi bir ücret ödemiyoruz ama unutmayın “If something is free, you are the product yani eğer bir ürün ücretsizse siz ürünsünüz.” Yani Facebook bizim verilerimizi reklam verenlere satarak para kazanıyor. ( O reklam verenlerden biri de benim 🙂 )
Facebook bir reklamı değerlendirirken onu bir çok açıdan ele alıyor. Reklamınızın görsellerini, metnini, hedeflemesini ve konumunu kontrol etmenin yanı sıra reklamınızın yönlendirme sayfasındaki içerikleri de inceliyor. Yönlendirme sayfasındaki içerikler tamamen işlevsel değilse, reklamınızda tanıtımı yapılan ürün/hizmet ile tam olarak eşleşmiyorsa veya reklam İlkelerine tam olarak uymuyorsa reklamınız onaylanmayabilir.
Peki her ürünün reklamını Facebook’ta verebiliyor muyuz? Tabi ki hayır! Bazı yasaklı içeriklerin neler olduğunu sizin için hazırladım. Kalanlarını da sizin araştırıp öğrenmenizi istiyorum. Öyle hazıra konmak yok 🙂
1- Cinsel İçerikli Reklamlar:
Facebook reklamları yetişkin ürünlerinin kullanımını kesinlikle desteklemiyor.
Aile planlama ve doğum kontrol yöntemleri ile ilgili reklamlar hariç olmak üzere, reklamlar yetişkinlere yönelik ürün veya hizmetlerin satışına veya kullanımına ilişkin tanıtım yapamaz.
Ayrıca, reklamınızı çıkarken yasal nedenlerden dolayı bu reklamları 18 yaşından büyük Facebook kullanıcılarına çıkmanız gerekiyor. Aksi taktirde reklamınız onaylanmaz.
Yerel öğrenci sağlık merkezinizden tüm öğrencilere ücretsiz prezervatif.” Bu örnek metin, 18 yaş veya üzeri kişilere hedeflendiği sürece ilkelere uygundur.
“Güvenli seks için bizim prezervatif markamızı kullanın.” Bu metin, 18 yaş veya üzeri kişilere hedeflendiği sürece ilkelere uygundur.
- “Zevkin doruklarına ulaşmanız için prezervatifler.” Onaylanmaz!
- “Çok daha iyi bir seks hayatı için jelimizi kullanın.” Onaylanmaz!
- “Cinsel hazzınız için seks oyuncaklarımızı satın alın.” Onaylanmaz!
- “Seks oyuncakları veya açıkça cinsel hazza odaklanan ürünler”. Onaylanmaz!
2- Silah, Cephane veya Patlayıcılar:
Facebook reklam inceleme sürecinde, silah, mühimmat veya patlayıcı içeren herhangi bir Facebook reklamını kesinlikle onaylanmayacaktır.
Bu ürünler dünya genelinde çeşitli yasa ve yönetmeliklerden etkilenmekte ve Facebook için yönetilmesi bazen çok zor olabilmekte, bu nedenle “Yasaklı içerik” kategorilerine girmesi bence de çok mantıklı bir hareket.
Nelere çıkabiliriz?
Örnekler:
- Silah satışına yönlendirmediği sürece, silahla ilgilenen insanların birbirleriyle bağlantı kurmasını sağlayan bloglar veya gruplar
- Ateşli silah eğitimi veya lisansına yönelik güvenlik kursları, ateşli silah güvenliği hakkında kitaplar ve videolar
- Plastik tabancalar, kılıçlar ve oyuncak silahlar
- Ateşli silahlara takılan fenerler (reklam 18 yaşında veya üzeri kişileri hedeflemelidir)
- Ateşli silahlar için dürbünler ve nişangahlar (reklam 18 yaşında veya üzeri kişileri hedeflemelidir)
- Avcılık, nefsi müdafaa durumları ve askeri kıyafetler ile atış hedefleri ve kil hedef fırlatıcıları gibi aletler (reklam 18 yaşında veya üzeri kişileri hedeflemelidir) vs
3- Tütün Ürünleri:
Tütün ürünleri, Facebook’ta reklam veremediğiniz kategoriler arasında yer alıyor. Buna sigara, puro, e-sigara ve nargile gibi diğer ilgili tütün malzemeleri de dahil.
Bu görsel sigara karşıtı bir kampanyanın tanıtımını yaptığından ilkelere uygundur.
Nelere reklam çıkabiliriz?
- Tütün veya tütün türevi ürünlerin satışına yönlendirmediği sürece, tütünle ilgilenen insanların birbirleriyle bağlantı kurmasını sağlayan bloglar veya gruplar…
- Sigara karşıtı kampanyalar ve e-kitaplar, sigara bağımlılığına yönelik danışmanlık hizmetleri ve sigarayı bırakma programları veya tesisleri…
4- Sağlık Ürünleri – Öncesi ve Sonrası:
Reklamlarda “öncesi-sonrası” görselleri veya beklenmeyen ya da olası olmayan sonuçlar içeren görseller bulunmamalıdır. Reklam içeriği diyet, kilo verme ve diğer sağlık ürünlerinin tanıtımını yapmak için kişinin kendisini olumsuz algılamasını sağlamaya çalışamaz ve bunu ima edemez. Sağlık, zindelik veya kilo verme ürünleri 18 yaş veya üzeri kişileri hedeflemelidir.
5- Güvensiz Besin Takviyeleri:
Besin takviyesi sektörü şu anda patlama yaşıyor ve pazar büyüklüğünün 2024 yılına kadar 278 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Ancak, sağlıkla ilgili ürünlerin çoğunda olduğu gibi, özellikle de onları satmak istiyorsanız, bunları etkileyen birçok kural ve düzenleme var.
Doğal olarak Facebook da bunu hesaba katarak, bu tarz takviye ürünlerini içeren reklamları yasaklayabiliyor.
Bu listeyi uzatmak tabiki mümkün ama ben biraz da sizin araştırmanız istiyorum. Aklınıza takılan bir şey olursa bana her zaman sorabilirsiniz.
Kaynak: Facebook, Oberlo.com