Pazarlamada Piggybacking Stratejisi Nedir?
Piggybacking aslında çok eskiden beri kullanılan Türkçe kelime anlamı “sırta çıkmak” olan, pazarlama dünyasında da önceden kurulmuş bir platformu/işletmeyi kullanarak işinizi büyütmek anlamına gelmektedir.
Aslında çok iyi bir growth hacking yöntemi olduğunu da söyleyebiliriz.
İsterseniz bunu en çok bilinen bir örnekle açıklayalım: AirBnB & Craigslist!
AirBnb yaptığı analizler sonucunda en verimli hedef kitlesinin Craigslist’ten geldiğini fark ediyor. Bu arada Craiglist Amerika’da her türlü ilanın yayınlandığı en büyük ilan sitesi… Amerika’nın sahibinden.com’u diyebiliriz. 90’lardan kalma arayüz tasarımı ile de çok dikkat çekmektedir 🙂
Peki AirBnb Piggbacking yaparak Craigslist’in kullanıcılarından nasıl müşteri kazandı?
Öncelikle bir tool geliştirdi. AirBnB’de ilan yayınlayan kullanıcılarına bir mail göndererek “Bu ilanı Craiglist’te de yayınla dedi”… Aslında buradaki olay şuydu Craigslist’te yayınlanan ilanın linkini AirBnB kendine yönlendirdi 🙂 Yani ev yada oda tutmak için Craigslist’e gidiyorsunuz ilana tıkladığınız zaman url sizi AirBnb’deki ilana yönlendiriyor. Tabi ki daha sonra Craigslist bunu fark edip tool’u engelliyor. Ama AirBnb bu yöntemle belki de binlerce potansiyel müşteri kazanmış oldu.
Bu Piggbacking yöntemi rakibin sırtına binmek oluyor! Diğer yöntemden ise az sonra bahsedeceğiz.
Piggybacking pazarlamada en çok dikkate alınması gereken unsur hedef kitledir. Sattığınız ürünle ya da hizmetinizle benzer kitleye hitap eden firmalarla iş birliği yapmanız çok önemli. Tabi AirBnB’nin izlediği yöntem biraz gri alanda olduğunu söylemekte fayda var. Karşılıklı bir iş birliği olduğunu söyleyemeyiz 🙂
Biraz daha açmak gerekirse sadece resmi ayakkabı satan bir ayakkabı markasıysanız, firmanızı takım elbise ve blazer satan bir şirketle ilişkilendirmeniz daha doğru olur. Perdeleriyle ünlü bir marka ile iletişime geçmeniz anlamsız olacağı gibi hedef kitlesi de markanıza ilgi göstermeyecektir.
Diğer bir örnek ise karşılıklı anlaşma ile yapılan yani etik olan Paypal ve eBay İş birliği…
eBay ilk kurulduğu zamanlarda en büyük sorunu ödeme altyapısıydı. eBay’de alıcılar ve satıcılar arasındaki ödemelerin çoğu, posta çekleri veya doğrudan alıcı ve satıcı arasında yapılan diğer ödeme düzenlemeleri ile yapılıyordu. Tahmin edeceğiniz üzere bu da çok zahmetli bir işti. Neredeyse online bir alışverişin ödemesinin tamamlanması 10 günü geçiyordu!
Daha sonra Paypal çok kullanışlı bir ödeme altyapısı geliştirdi ve eBay’e bunu entegre etti. Paypal bu entegrasyondan sonra 2002’de eBay tarafından satın alındı. Hatta bunu konuda quora’da da bir içerik var. Okumanızı tavsiye ederim 🙂
Sonuç olarak Piggybacking pazarlama yöntemi aşağıdaki firmalar için faydalı olabilir:
- Faaliyetlerini yeni pazarlarda (yerel veya yabancı) genişletmek isteyen ancak yeterli bütçeye veya ilgili uzmanlığa sahip olmayan herhangi bir ticari kuruluş.
- Etkili pazarlama kampanyaları başlatmak için yeterli mali kaynağa sahip olmayan yeni veya küçük bir işletme.
- Yeni pazarlara açılmak isteyen ancak hedef kitlesi hakkında yeterli veriye sahip olmayan herhangi bir uluslararası/çok uluslu şirket.
Kaynaklar:
quora.com
yapabilirim.net – Berhan Kongel